Winkelen in Groningen

Voor wie Groningen niet met lege handen wil verlaten.

Uiteraard kun je in Groningen winkelen bij de bekende zaken – Pull & Bear, Monki, Bershka, H&M, om er maar een paar te noemen – maar die zijn niet moeilijk te vinden en als je er graag komt hoef ik ze je ook niet te tippen.

Nee, als je in een andere stad gaat winkelen, wil je ergens heen waar je in je eigen stad niet heen kunt. Gelukkig lukt dat wel in Groningen. Dit zijn mijn winkeltips in de leukste stad van het Noorden.

Tweedehands/Vintage

Mama Mini

Ik begin deze lijst met één van mijn persoonlijke favorieten. Dit is geen fancy vintage winkel met kleding uit de jaren zestig en zeventig. Nee, hier zoek je tussen shirts van H&M en broeken van C&A totdat je een schat vindt. Zo vond ik er jassen, t-shirts van goede kwaliteit en broeken. De winkels van Mama Mini liggen niet in het centrum, je moet er dus wel even voor fietsen. Maar dat is het waard.

https://www.mamamini.nl/

Recessie

Recessie is wel zo’n fancy vintage winkel met oude kleren, voor zowel mannen als vrouwen. Je vind er gekke brillen, prachtige jurkjes, comfortabele flanel overhemden en sportjasjes die je terug in de tijd gooien. Zelfs als je niks zoekt, is het fijn hier rond te neuzen.

Oude Kijk in Het Jatstraat 54, https://www.recessie.com/

Stardust

Stardust specialiseert zich in vintage en remade vintage. Het is een mooie winkel met nog mooiere kleding en spulletjes. Én de winkel organiseert ook nog eens allemaal toffe dingen, zoals Klein Berlijn op de Grote Markt.

Carolieweg 13, https://www.facebook.com/starduststore/

Eten

Ariola

Misschien wel het kleinste winkeltje in de stad. Het is letterlijk een balie met héél veel heerlijk eten en wat ruimte voor nog wat meer heerlijk eten. Geen plek om rond te lopen in elk geval. De keren dat ik er was vulde die kleine ruimte zich elke keer met de geuren van verse Italiaanse gerechten en de warmheid en enthousiasme van de mensen die er werken. Vaak krijg je wat om te proeven en nemen ze de tijd met je door te nemen wat ze vandaag voor lekkers hebben. Wat je er dan haalt? Eigenlijk alles wat Italiaans is. Van pasta tot tapenades en belegde broodjes. Maar het leukste is het schap met Italiaanse gerechten. Die kun je meenemen en thuis opwarmen. Ideaal.

Folkingestraat 54, https://www.facebook.com/AriolaFolkinge/

Le Souk

De muren bij Le Souk, een Noord-Afrikaanse winkel, zijn gevuld met kokers vol noten, gedroogd fruit, couscous en snoep. De koeling ligt vol met tapenades, hapjes en olijven. Er staan tafels vol baklava en manden met kruiden. Alsof je over een markt in een Noord-Afrikaans land loopt, alleen dan de mini-versie.

Folkingestraat 21, http://www.winkellesouk.nl/

Olijfboom

Niet écht een winkel, maar je kunt bij deze traiterie wel degelijk hapjes kopen om thuis (of in het plantsoen) op te eten. Het schap ligt elke dag weer vol met bijvoorbeeld moussaka, spanakopita en mezze. En natuurlijk zijn er ook dingen als Griekse olie en olijven te koop.

Steenstilstraat 28, http://traiteriedeolijfboom.nl/traiterie-en-catering/

De Bourgondiër

Voor Groningse lekkernijen – van kaas, worst en likeur tot aan dropjes in de vorm van de Martinitoren – moet je bij de Bourgondiër zijn.

Folkingestraat 57D

Boeken

De Zwerver

De Zwerver is een reisboekenwinkel. De ruimte staat vol met kasten met daarin boeken over elke bestemming die je maar kan bedenken. Daarnaast vind je er alles wat maar een opdruk van een landkaart of wereldbol kan hebben. Leuk om te neuzen en bestemmingen te ontdekken om over weg te dromen.

Oude Kijk in ’t Jatstraat 43, https://www.dezwerver.nl/

Van der Velde

Van deze boekenwinkel zijn twee locaties (één bij de Grote Markt en één aan de Brugstraat). Ik vind het heerlijk om in deze winkels rond te kijken en te dromen over alle prachtige boeken die er zijn in de wereld. Vergeet bij de locatie aan de Brugstraat niet om ook even naar boven te gaan. Daar staan heerlijke stoelen waarin je even uit kunt rusten en alvast door je boeken kunt bladeren.

https://www.libris.nl/vandervelde

De Groningse Kinderboekhandel

Dat een winkel zoals deze – met echt alleen maar kinder- en jeugdboeken – nog kan bestaan is wat mij betreft het bewijs dat niet álle kinderen altijd met hun neus in de beeldschermpjes zit. Voorgelezen worden voor het slapengaan is nog altijd een ding. Ik vind dit in elk geval de beste plek om verjaardagscadeaus te kopen voor mijn neefje en nichtje.

Stoeldraaierstraat 42,
https://www.facebook.com/De-Groningse-Kinderboekhandel-511310545593978/

Overig

Laif & Nuver

Als ik heel veel geld en heel veel ruimte zou hebben, zou ik hier zonder twijfel mijn volledige inrichting inslaan. Tot het zover is hou ik het bij kijken, kijken, kijken en af en toe iets kleins kopen. Ook dat is al hartstikke leuk in deze winkel vol woonaccessoires, meubels en dingen die je niet nodig hebt maar wel wil hebben.

Vismarkt 40, https://www.laifennuver.nl/

’t Oortje

Als je op zoek bent naar een mooi sieraad voor jezelf of iemand anders, een horloge of ergens een piercing wil laten zetten, dan is ’t Oortje al járen de plek waar veel Groningers heengaan. Ik heb zelf bijvoorbeeld drie hele mooie armbandjes van ’t Oortje die ik áltijd om heb en die ik voor mijn afstuderen heb gekregen. Jaren later ben ik er nog steeds zo blij mee.

Oosterstraat 22, https://www.oortje.nl/

Wirwar

Als je je weer even kind wil voelen dan moet je bij WirWar zijn. Hebben ze hier alle gezelschapsspelletjes die er bestaan op de wereld? Vast niet. Maar het voelt zeker wel zo. Het helpt ook dat de eigenaren van de winkel zoveel van spelletjes weten. Als je dus even geen keuze kunt maken uit het enorme aanbod, is hulp nooit ver weg.

Oude Kijk in ’t Jatstraat 40, https://www.wirwarspellen.nl/

Het Kadocafé

De belangrijkste reden dat ik gek ben op deze winkel, ligt helemaal achterin die winkel. Daar zijn namelijk drie muren he-le-maal volgebouwd met allemaal soorten thee, netjes gesorteerd op onder andere groene thee, kruidenthee en zwarte thee. De gekste combinaties kun je er vinden, de een vast en zeker nog geweldiger dan de ander. En dan die geuren..

Folkingestraat 22, https://www.hetkadocafe.nl/

Voor meer tips over Groningen – de stad én de provincie – zie mijn mini-reisgids.

Delen: