Treinreizen

Na afgelopen zomer weet ik het zeker: treinreizen is de beste manier van reizen. Het einde van juli en de begindagen van augustus zou ik voornamelijk in treinen doorbrengen terwijl ik tussendoor af en toe een stad of mooie plek zou ontdekken. De route was als volgt:

Groningen-Leer-Hannover-Frankfurt

Fankfurt-Spiez-Milaan-Florence

Florence-Ventimiglia-Menton

Cote D’azur route langs Nice-Ville-Franche-Sur-Mer- Monte Carlo-Ventimiglia

Menton-Lyon-Parijs

Parijs-Rotterdam-Groningen

Op de eerste dag, in Hannover, begon het al. De route met de trein was nog niet erg indrukwekkend, (al moet ik de Duiters wel credits geven voor hun geweldig comfortabele treinen waar je niet per se voor hoeft te reserveren als je een interrail pas hebt) maar in Hannover ben ik uit de trein gestapt om ergens een broodje te eten een “treinpauze” te houden. Op dat moment voelde het meteen echt alsof ik op reis was. Ik vond een geweldig plekje waar ik met mijn backpack als steun in de rug druiven en broodjes heb zitten verorberen.

Alleen reizen geeft je op dat moment een voldaan, zelfstandig gevoel dat je volgens mij op weinig andere manieren kunt krijgen.

De meest indrukwekkende route liep van Spiez naar Milaan. Volgens mij zat ik letterlijk met mijn mond open naar buiten te kijken. Als je toch dagelijks met zo’n uitzicht mag forenzen, dan kún je toch gewoon niet klagen? We reden langs enorme meren met schattige eilandjes, dobberende bootjes en mooie strandjes, enorme bergen en rustig voortkabbelende beekjes. In de trein slapen is er echt niet bij.

Ook de route van Florence naar Ventimiglia raad ik aan. Af en toe kom je door een tunnel, maar dat maakt het uitzicht als je daar weer uit rijdt alleen maar weer mooier. Het hele spoor loopt langs de kust en dus zul je de hele weg vele golven tegen indrukwekkende rotsen uiteen zien spatten, jaloers zien hoe andere mensen in het helderblauwe water snorkelen en graag uit willen stappen in de vele knusse kustplaatsjes. Zorg dus voor een plekje bij het raam aan de goede kant!

Het fijnste aan treinreizen is dat je zoveel meer ziet dan wanneer je met het vliegtuig of de auto reist. Het is relaxed (je hoeft alleen te zorgen dat je mét vervoersbewijs in de juiste trein zit), je hoeft je nergens druk om te maken als je maar weet waar je eruit moet. Je kunt genieten van al het mooi dat voorbij zoeft, zonder dat er vrachtwagens of auto’s zijn die je zicht blokkeren. En misschien kom je nog wel leuke nieuwe mensen tegen. In de trein weet je het nooit.

Voor het eerst gepubliceerd op 21 september 2015

Delen:

One thought on “Treinreizen

Comments are closed.