Tips voor een roadtrip door Groningen

Groningen is zo veel meer dan alleen een stad.

Voor avontuur, mooie dorpjes en uitgestrekte natuur hoef je niet altijd het vliegtuig in te stappen. Soms heb je geen zin, geen tijd of geen geld om op reis te gaan, maar dat betekent niet dat je in die periodes geen nieuwe dingen kunt zien.

Ik ging dit jaar vroeg op zomervakantie en daardoor had ik in augustus alweer zin om erop uit trekken. Wel zin dus, maar geen tijd en geen geld. Dus sprongen we op een zaterdag in de auto en maakten een roadtrip door het Noord-Westen van Groningen. Langs dorpjes waar ik al jaren niet meer was geweest of zelfs nog nooit had gezien, over landweggetjes tussen uitgestrekte weilanden en richting de Waddenzee.

Ik kan je zeggen: dat is een aanrader, of je nou in Groningen woont of niet. Hierbij wat plekjes die je aan kunt doen als je ook zo’n roadtrip wil maken.

Garnwerd

Mijn lievelingsdorp in Groningen, maar dat komt doordat ik er ben geboren en er negentien jaar heb gewoond. Ik twijfelde of ik dit als tip moest geven, want het dorp heeft al genoeg toeristen. Maar een lijstje over Groningse plekjes zonder Garnwerd is geen volledig lijstje.

Dus: wandel door het smalste straatje dat toegankelijk is voor auto’s van Nederland, zwem in het Reitdiep, drink wat bij Café Hammingh en beklim de molen. Garnwerd is één de van de mooiste en sfeervolste dorpjes in Groningen en als het mooi weer is kun je je er zo een hele dag vermaken.

 

Niehove

Eigenlijk is het qua grootte net niks, dit dorpje. Maar dat is deel van de charme. Het is eigenlijk een rondje huizen rond een kerk, omringd door weilanden. Bijna alle huizen in het dorp zijn wel een eeuw oud, schat ik zo in.

Een hele dag zul je hier niet doorbrengen, maar een must see is het wel.

Zoutkamp

Waan je even in een scandinavisch land dankzij het rijtje kleurrijke huisjes in de haven, wandel langs het water, eet een visje of garnalen bij één van de vele visrestaurants en kijk uit over het dorp en het water vanaf de dijk. Een groot deel van de garnalen in Europa komt uit Zoutkamp, al sinds 1900, en dat in zo’n klein dorpje.

Lauwersmeergebied

Rij na Zoutkamp nog even door richting Lauwersoog en het Lauwersmeergebied om even écht goed uit te waaien. In het Nationale Park kun je fietsen, wandelen en varen en in Lauwersoog kun je de boot naar Schiermonnikoog nemen en vis eten.

Hornhuizen, Kruisweg, Kloosterburen

Als je tijdens je roadtrip vooral over kleine weggetjes wil rijden, neem dan de route langs deze dorpjes, in plaats van de route langs Leens (niet dat dat dorp niet mooi is overigens). In de dorpjes zelf hoef je niet per se uit te stappen, vanuit de auto kun je al zien hoe prachtig de huizen hier zijn.

Pieterburen

Ik val een beetje in herhaling, maar ook Pieterburen staat vol prachtige authentieke huizen, en natuurlijk de zeehondencréche. Je kunt vanuit dit dorp ook gaan wadlopen. Dat heb ik vroeger heel vaak gedaan, maar het staat erg hoog op mijn lijstje om dat weer eens te doen.

Onderdendam

Terwijl we langs het water in Onderdendam liepen, maakte ik wat foto’s. Een dorpsbewoner kwam ons tegemoet lopen. “Mooi he,” zei hij. “Als je hier woont vergeet je soms hoe prachtig het dorp is, maar toen ik jou foto’s zag maken werd ik daar weer aan herinnerd.”

Route

Hieronder een prachtig kaartje met alle plekjes die ik hierboven noem, en nog wat meer. Dus kies een zonnige dag uit, gooi de tank vol (of ga fietsen, ook een idee) en zoek de rust van de kleine, Groningse dorpjes op.

Delen: