Tips voor een roadtrip door Groningen (deel 2)

Weidse uitzichten, statige huizen en terug in de tijd.

In augustus vorig jaar schreef ik over een mini-roadtrip die ik maakte door het Noord-Westen van Groningen. We reden langs dorpjes als Garnwerd, Zoutkamp, Pieterburen en Onderdendam. Helaas kwam een groot deel van de provincie in dat verhaal helemaal niet aan bod, namelijk het Oosten en Noord-Oosten van Groningen.

Dat gebied deden we in het uitzonderlijk warme laatste weekend van februari aan. Lees hieronder welke plekken je niet moet missen als je ook door dit deel van het Groninger landschap wil gaan toeren.

Bourtange

Bourtange is een eeuwenoud vestingstadje waarin je echt even terug in de tijd wordt gegooid. Je kan wandelen over de muren waardoor je aan de ene kant uitzicht hebt over het dorp een andere kant op het land eromheen (niet alleen Groningen, ook Duitsland is te zien) of je kunt het dorp ingaan. Daar kun je wat drinken op een terrasje op het sfeervolle pleintje of snoep kopen in het oud-Hollandse snoepwinkeltje.

Hoewel je het vanuit het dorpje zelf niet per se heel goed kunt zien, heeft Bourtange trouwens een hele mooie vorm, namelijk een ster. Kijk maar:

Burchten en borgen

Er staan in deze regio enorm veel mooie, oude burchten en borgen. In Wedde staat bijvoorbeeld Huis te Wedde uit de veertiende eeuw. In Slochteren vind je de Freyelemaborg, die voor een groot deel in de negentiende eeuw is aangelegd. In Appingedam vind je Erkenstein, in Midwolda de Ennemaborg en wat meer richting het gebied van de vorige roadtrip vind je nog Verhildersum in Leens, Breedenborg in Warffum, de Menkemaborg in Uithuizen en de Allersmaborg in Ezinge. En zo kan ik nog wel even doorgaan.  

Bovendien zijn dit alleen nog maar de officiële burchten. Er staan ook veel ‘gewone’ woonhuizen in de dorpjes die prima door zouden kunnen gaan voor burchten omdat ze zo groot en mooi zijn.

De Allersmaborg in Ezinge
De Fryelemaborg in Slochteren

Bellingwolde

Een van de dorpjes waar je van die prachtige huizen vindt, is Bellingwolde. Wij zijn hier zelf alleen doorheen gereden, maar zelfs op die manier kregen we al een heel goed beeld van het dorp. Gigantische huizen worden afgewisseld door indrukwekkende mini-kastelen (en soms staat er ook wel een gewoon huis tussen). Je vraagt je af waarom heel Nederland hier niet zou willen wonen. Kijk maar.

Blauwe Stad

Het plekje zelf is niet per se interessant, maar het gebied eromheen wel. Je wordt omringt door water en ruimte. Leuke plek voor een picknick en een wandeling.

Termunterzijl

Die picknick sloegen wij over, omdat we vis gingen eten in Termunterzijl. Een klein dorpje aan het water (de Eemsmonding). Wandel over de dijk, kijk bij het kleine haventje en de sluis en sluit het bezoek af met een bakje kibbeling bij één van de vele viszaakjes die je verspreid door het dorp vindt.

Appingedam

Ooit van de hangende keukens gehoord? Nou die vind je hier. Verstopt tussen kleine straatjes met oude huisjes kun je vanaf smalle bruggetjes door het raam bij mensen naar binnen kijken en hun keukens bewonderen. En als je dat hebt gedaan kun je de rest van de authentieke, historische binnenstad nog even bekijken.

Delen: