Tips voor een dag in Groningen

Wat moet je doen, zien en beleven?

Picknicken in het Noorderplantsoen

Als je op een warme dag het gevoel wil krijgen niet zomaar een bezoeker van Groningen te zijn, zoek dan net als vele studenten en Stadjers een plekje op in het Noorderplantsoen. Sla wat snacks en zomerse drankjes in, zorg voor een kleedje en ga naar de Speelweide, de vijver of het gras rond de muziekkoepel.

Een relaxed gevoel, een kleurtje op je wangen (vergeet je niet in te smeren!) en een plezierige middag zijn gegarandeerd. Reken op: jonge ouders die op een kleedje zitten terwijl hun kinderen aan het spelen zijn. Studenten die een potje voet- of basketballen afwisselen met het drinken van een biertje. Muziek uit verschillende boxjes die tussen de mensen en over het gras dartelt. Wegwerpbarbecues die aan het eind van de middag aangestoken worden en hele groepen die op zo’n klein dingetje hun avondmaaltje klaarmaken.

En: een veld vol rommel als iedereen weer weg is.. En dat is dus níet de bedoeling. Ruim je shit op, zoals elk normaal mens zou doen.

Cultuur snuiven in het Groninger Museum

Het Groninger Museum is het beste museum van het Noorden. Er waren al exposities te zien over onder andere Rodin, David Bowie en op dit moment Chihuly.

Ook zijn er altijd werken te zien van De Ploeg, het Groningse kunstenaarscollectief. Als je dit alles niet interessant vindt, is het gebouw zelf, ontworpen door architect Mendini, ook al een goede reden om er in elk geval langs te lopen.

Een stadswandeling maken langs hofjes en de grachten

Bij de VVV kun je verschillende stadswandelingen krijgen die je geheid een goede indruk zullen geven van de stad. Ja, het is een beetje ‘rugzakje op, wandelschoenen aan en camera om de nek’ toeristisch, maar wat maakt het uit? Zo kom je tenminste langs de mooiste plekjes.

Mooie plekjes zoals de verborgen hofjes waar alle geluiden van de stad even wegvallen en de bomen in de lente vol bloesem zitten. De gracht met hier en daar een terrasje waar je uit kunt rusten. De vele historische gebouwen zoals de Martinitoren, het Stadhuis, de Korenbeurs, de Synagoge en de Stadsschouwburg. En de levendige pleinen waar je nooit alleen bent zoals het Broerplein en natuurlijk de Grote Markt en de Vismarkt.

Eén van de vele hofjes

Een bootje huren en varen door de grachten

Voor het ultieme zomergevoel huur je een bootje (bijvoorbeeld bij café de Toeter of – iets betaalbaarder en met betere voorwaarden – bij de Jachthaven Reitdiep) en ga je varen door het vele water in en rond Groningen.

Om de stad-ervaring te beleven kies je voor de grachten, vaar tussen de oude gebouwen en zie de straten vol fietsen eens vanuit een ander perspectief. Of koers juist richting het Paterswoldsemeer of Garnwerd. Als er maar water is 🙂

Struinen over de markt

Mijn lievelingsding om te doen in Groningen. Waarom, dat lees je hier.

Ga naar een evenement

Een goed moment om Groningen te bezoeken, is tijdens één van de evenementen. In januari draait de hele stad bijvoorbeeld een week lang om de beste Europese muziek tijdens Eurosonic. In augustus wordt het Noorderplantsoen omgetoverd in het meest sfeervolle festival van Nederland, tijdens Noorderzon. En in het weekend voor kerst is er geen plek zo warm, licht en gezellig als de grachten tijdens Winterwelvaart.

Groningen tijdens Winterwelvaart

Voor meer tips over Groningen – de stad én de provincie – zie mijn mini-reisgids.

Delen: