Mini-reisgids: Groningen

De ultieme gids voor iedereen die Groningen wil ontdekken.

Weidse landschappen met een enkele boerderij en een verdwaalde windmolen, pittoreske dorpjes die je het gevoel geven dat je een eeuw terug in de tijd bent gevlogen, zee en wadden, imposante borgen en natuurlijk de meest levendige stad van de bovenkant van Nederland. Groningen heeft het allemaal. Reden dus voor een tripje naar en/of in het Noorden. Mét deze reisgids op zak (of opgeslagen op Pinterest), uiteraard.

Eten in de stad: hier moet je zijn

Aan culinaire hoogtepunten, eetcafé’s en hipsterbarretjes in Groningen stad geen gebrek. Maar waar kun je nou het best heen als je één dag in Groningen doorbrengt en die in wil vullen met de leukste en beste horecazaken? Met deze restauranttips kom je een heel eind. Voor lunch- en koffiezaakjes, borreltips en meer restaurants kun je hier terecht.

Natuurlijk ben ik ook nog lang niet overal geweest en dus heb ik een wishlist vol goede restaurants in Groningen.

Heb je nou geen zin om op die linkjes te klikken of mocht je een samenvatting nodig hebben: je avond kan niet fout gaan als je naar Paviljoen Sterrebos of XO gaat. En als je wat meer geld uit wil geven: kies dan voor Alice of A la Carte (in het Prinsenhof).

Een dag in Stad: wat te doen

Geen enkele reden om je te vervelen als je in de stad bent. Beklim de Martinitoren, bezoek het Groninger Museum, ga winkelen in de Folkingestaart, de Oude Kijk in ’t Jatstraat, de Oosterstraat en de Zwanestraat, struin over de beste markt van Nederland en maak een stadswandeling langs de talrijke hofjes. En als je dan toch op de markt bent: sla een voorraad eten in en ga picknicken op een kleedje in het Noorderplantsoen.

Lees hier mijn tips voor een dag in Groningen en de beste winkels van Groningen.

De Stad uit: waar naartoe?

Je kunt heel Groningen (helaas!) niet in één dag ontdekken. Daarvoor is teveel te zien en zul je teveel kilometers moeten maken. Helaas is ook niet alles top te bereiken met het ov. Ik bedoel: het kan wel, overal gaan bussen. Maar als je die wil nemen moet je wel bereid zijn om je daar heel erg aan aan te passen. In mijn geboortedorp Garnwerd gaat bijvoorbeeld maar één keer per uur een (8-persoons) bus.

Maak dus keuzes of trek er meerdere dagen voor uit.

Als je dat tweede doet zou ik met de auto van dorp naar dorp trekken, over landweggetjes en tussen de weilanden door. Ga naar deze plekken in noord-west Groningen en hierheen aan de oostkant van de provincie.

Culinair in de provincie

Eten moet je altijd, ook tijdens een roadtrip. Dus dan kan je er maar beter een beetje van genieten én wat typische Groningse lekkernijen proberen.

Waar dan? Nou hier.

Natuur in Groningen

Ook als je geen zin hebt in steden, dorpen en wegen (hoe klein ook), is er genoeg aanbod in Groningen. En nee, daar hoef je niet lang voor onderweg te zijn. Vanaf het centrum van de stad kun je in ongeveer twintig minuten fietsen in natuurgebied de Onlanden staan. Een oase van rust, ruimte en vogelgeluiden. Maar Groningen heeft meer te bieden op het gebied van natuur.

Delen: