Mijn to eat list Groningen

Tijd om de restaurants op mijn eet-wishlist af te gaan vinken. 

Eén van de gerechten die ik at bij Restaurant Alacarte, waar ik voor De Smaak van Stad over schreef

Eten is een van de dingen in het leven die mij het gelukkigst maken. En dan vooral uit eten gaan. Ik hou ervan om nieuwe gerechten uit te proberen die ik thuis veel minder snel zou eten of juist gerechten die ik thuis ook maak, maar dan beter (hopelijk).

Geen wonder dus dat ik regelmatig door de stad loop, wijzend naar alle restaurants waar ik nog eens heen wil of het internet afstruin op zoek naar een plek voor mijn volgende avond uit.

Gelukkig heb ik sinds 2018 een excuus om nog vaker uit eten te gaan, namelijk mijn recensies voor De Smaak van Stad. Ik schreef al recensies van heel veel lekkere bezorgmaaltijden (en blijf dat ook doen), maar een echt restaurant kan daar toch eigenlijk niet aan tippen.

Dit zijn de restaurants die hoog op mijn lijstje staan. (dit betekent overigens niet dat al deze restaurants mij binnenkort kunnen verwachten voor een recensie. Ik ga ook wel eens ‘gewoon’ uit eten.)

Eetwaar

Over Eetwaar hoor ik alleen maar positieve verhalen. Pim kookt elke maand vijf andere gerechten met lokale ingrediënten en Marieke zorgt voor bijpassende wijnen. Het restaurant en hun website zijn helemaal gebouwd rond de twee, waardoor het allemaal heel persoonlijk wordt. Ik hou er wel van.

Jarenlang fietste ik er bijna dagelijks langs op mijn route van huis naar het centrum. Ik woonde namelijk naast het Noorderplantsoen en dit restaurant zit daar ook dichtbij. Die vlugge blikken op het restaurant hebben mijn interesse zeker gevoed. Maar dat was van 2011 tot en met 2015. Het wordt zo langzamerhand dus hoog tijd dat ik er eens heen ga om te eten.

https://www.restauranteetwaargroningen.nl/ 

XO

Dit is zo’n restaurant waar ik het afgelopen jaar vaak langs ben gelopen. Het zit in de leukste straat van Groningen (de Folkingestraat, niet de Zwanestraat). Je eet er vijf gangen voor 35 euro (in 2018 was het nog 30 euro, volgens het bord dat toen voor de deur stond?). Die gangen zijn bereid met ingrediënten uit het seizoen (ja, nee dat is tegenwoordig niet meer iets waarmee je heel erg opvalt) en ze zeggen zelf creatief en verrassend te zijn. Wat mij vooral trekt is de sfeer die er lijkt te hangen en de plaatjes van het eten die online te vinden zijn. Daarnaast is 35 euro voor vijf gangen niet duur en dat is een grote plus.

https://xo-groningen.nl/

Vive la Vie

Vive la vie mag op dit lijstje niet ontbreken. De kwaliteit van het eten bij dit restaurant is volgens mij zo hoog (oké, ik weet het wel zeker maar ik ben er nog nooit geweest dus kan ik dat nog niet zeggen). Chef Jeroen (die ervaring heeft bij onder andere sterrenrestaurants) is lid van JRE, dat is een vereniging voor jonge restaurateurs uit heel Europa waar allemaal goede restaurants en hotels bij zitten: “JRE chefs combineren top kooktalent met passie voor koken en het gebruik van lokale producten met behoud van traditie. Hun gepassioneerde kookkunst in combinatie met perfect gastheerschap en een sfeervolle ambiance biedt gasten de ongelooflijke JRE ervaring.” De Loohoeve in Schoonloo en Onder de Linden in Aduard (beide sterrenrestaurants) zitten er bijvoorbeeld ook bij.

http://www.vivelaviegroningen.nl/

Proevens

Op De Smaak van Stad krijgt Proevens een hele goede recensie (de drie restaurants die hoger scoren ben ik allemaal al eens geweest) en dat is voor mij genoeg reden om hem op dit lijstje te zetten. Je krijgt hier wat er op dat moment op het menu staat en je laat je dus verrassen. Je kunt trouwens wel meedenken over ingrediënten die je graag terug zou willen zien op de kaart, en dan specifiek lokale ingrediënten. Een leuke manier om gasten bij het restaurant te betrekken.

http://proevens.nl/

De Kleine Heerlijkheid

De Kleine Heerlijkheid ziet er van de buitenkant altijd zo schattig uit – precies zoals de naam doet vermoeden. Het is een echt huiskamerrestaurant en ook deze krijgt op De Smaak van Stad alleen maar lof. Ik ben benieuwd naar het 17e eeuwse pandje waar het in zit, de unieke smaakcombinaties waar ik zoveel over hoor en de gezellig sfeer. Ook een plus: de Kleine Heerlijkheid heeft een vrouwelijke chef. En laten we eerlijk zijn: zoals vrijwel overal zijn vrouwen ook in de culinaire wereld in de minderheid. Dus als ik de kans krijg een vrouwelijke chef te steunen dan doe ik dat maar al te graag.

https://dekleineheerlijkheid.nl/

Het Zusje van André Dokter

Deze werd mij aangeraden door een vriendin. André Dokter zelf ken ik al heel lang – het is een echt vleesrestaurant in Briltil. Ik had het idee dat Het Zusje ook zo op vlees gericht zou zijn, maar dat blijkt mee te vallen. Toegegeven: vlees is een belangrijk aspect op het menu, maar het heeft wel wat meer te bieden. Maar wat die vriendin mij aanraadde was het eten aan de bar, waar een chef live voor je neus eten voor je klaarmaakt. Je weet vantevoren, door het wisselende menu, niet wat je krijgt waardoor de hele avond verrassend blijft. Goedkoop is het bepaald niet, maar mijn interesse is zeker gewekt.

https://groningen.andredokter.nl/

Delen: