Mijn Groningse restauranttips

Waar moet je zijn voor goed eten in Groningen?

Voor de Smaak van Stad schrijf ik af en toe over restaurants en eten. Zo stelde ik een lijstje met tips samen over eten in Rome en Porto en bedacht ik bij welke restaurants ik het beste mijn afstuderen kon vieren. Ook maakte ik voor Harper’s Bazaar een lijstje met hotspots. Maar een lijstje met – simpel en recht toe recht aan – mijn tips voor de beste restaurants in Groningen had ik nog niet eerder gemaakt.

Mijn to eat lijstje in mijn lievelingsstad is nog te lang om het lijstje hieronder volledig te kunnen noemen, maar neem maar van mij aan: bij deze restaurants vertrek je weer met een enorm voldaan gevoel.

Paviljoen Sterrebos

Dit restaurant staat met afstand op nummer 1 als mijn lievelingsrestaurant in Groningen. Ik ben er nu twee keer geweest en werd er alleen maar gelukkig van, op een manier zoals alleen goed eten dat kan. “Paviljoen Sterrebos heeft als doel zoveel mogelijk in de keuken gebruikte producten zelf te verbouwen. Dit is beter voor het milieu want er hoeft niet per vrachtwagen vervoerd te worden en wij weten dan precies wat er met onze producten is gebeurd, van A tot Z, geen bestrijdingsmiddelen, alleen groentes uit het seizoen,” staat op hun website te lezen. En dat zorgt voor nog een pluspunt: een vijfgangen proeverijmenu kost maar 32,50.

Alice

Mac van Dinther (voormalig culinair recensent van de Volkskrant) noemde Alice het beste Italiaanse restaurant van Nederland. Die stond vanaf dat moment hoog op het lijstje en het eten stelde niet teleur. Ik at er de beste risotto die ik ooit at. Dat mag ook wel als het is klaargemaakt door een kok die nog les heeft gehad van Massimo Bottura, de chef van Osteria Francescana, een restaurant dat in 2016 is uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld.

De Gans

De Gans is een eetcafé dat midden in de Korrewegwijk zit. Ganzenbeeldjes in de vensterbank, ganzenplaatjes aan de muur en lang gegaarde gans op de menukaart. De Gans heeft een thema gekozen en gaat er helemaal voor. Die lang gegaarde gans was lekker maar wat me vooral bijbleef was de service – enthousiast, betrokken en bevlogen.

Brasserie Groen

Bij Brasserie Groen wordt alleen gewerkt met biologische producten uit de omgeving en de gerechten worden samengesteld op basis van het seizoen. Als je duurzaam wil doen ben je hier dus op de goede plek. Ik heb hier zowel lekkere lunches als diners gehad. Pluspunt: de locatie in de binnenstad is fijn als je bijvoorbeeld na een dag in de stad nog wat wil eten.

Houdt van Eten

Hier vierde ik mijn afstuderen. Dat was een goede keuze. Als je echt in de watten gelegd wil worden met een uitgebreid vijfgangenmenu die elke maand veranderd, zit je hier goed. Ook leuk: de open keuken, zodat je mee kunt kijken terwijl je feestmaal wordt bereid.

Tip: als je van plan bent bij Houdt van Eten te gaan eten hou dan Het Laatste Tafeltje in de gaten. Daar staan vaak aanbiedingen op voor dit restaurant.

De Olijfboom

Voor een culinair tripje naar Griekenland, zonder dat je een fortuin hoeft uit te geven aan vliegtickets. De Olijfboom begon als traiterie, maar heeft inmiddels daarnaast ook een eetcafé. Bij de Olijfboom worden kleine hoeveelheden gekookt en je kan kiezen door in de vitrine van de traiterie te kijken (of op het krijtbord in het eetcafé). “De vitrine is onze menukaart en je ogen mogen voorproeven,” staat op de site. Het is dan leuk om allemaal verschillende gerechten te proberen, zoals de moussaka, de spanakopita en de mezze vooraf. Lekker afwisselend en echt zoals je het in Griekenland ook eet.

El Santo

Over kleine gerechten en afwisseling gesproken: dat hebben ze ook bij El Santo. En nu eens écht Mexicaans, in plaats van Tex Mex. Bij El Santo bestel je een aantal verschillende soft taco’s en andere Mexicaanse gerechten die je kunt delen of helemaal alleen op kunt eten. Ik ben enthousiast over de creatieve soft taco’s en de bijgerechten die ze hier altijd hebben. Echt een goed restaurant om met vrienden heen te gaan. Op Taco Tuesday bijvoorbeeld, als alle taco’s 4,50 kosten.

 

 

Delen: