Hoe ik mijn Bullet Journal gebruik om mijn doelen te behalen

Het bedenken van doelen is één ding, maar hoe verwerk je ze in je dagen?

Als ondernemer en ook als persoon vind ik het belangrijk om doelen voor mezelf te bedenken. Doe ik dat niet, dan heb ik geen idee waar ik nou eigenlijk naar toe werk en wat ik wil bereiken. Misschien dat het dan wel in mijn achterhoofd verstopt zit, maar echt concreet wordt het niet.

Daarom gebruik ik mijn Bullet Journal om op vaste momenten (aan het begin en halverwege het jaar) mijn doelen vast te leggen en te evalueren. Maar hoe doe ik dat dan en hoe verwerk ik ze in mijn Bullet Journal?

Jaardoelen

Eind 2018 heb ik eerst voor mezelf bedacht (en los opgeschreven) welke categorieën ik belangrijk vind en waar ik me op wil focussen in 2019. Voor mij waren dat ‘professional,’ ‘gezondheid,’ ‘geld,’ ‘huis,’ ‘vrienden’ en ‘familie,’ ‘reizen’ en ‘voor mezelf’. Onder die kopjes bedacht ik een aantal brede doelen die niet per se binnen een aantal weken of maanden behaald hoeven te worden, maar waar ik me gedurende het hele jaar op kan richten.

Onder ‘professional’ staat bijvoorbeeld dat ik dit jaar mijn boek af wil hebben. Onder ‘gezondheid’ wil ik een maand geen alcohol drinken (die maand zit er inmiddels bijna op en ik denk dat ik het nog wat langer vol ga houden). Onder ‘reizen’ staat dat ik een reis naar de VS wil plannen (expres plannen zodat er ruimte is om dit jaar een reis voor 2020 te plannen, al wil ik liever dit jaar gaan). ‘Voor mezelf’ is nogal een overige categorie en daar staat bijvoorbeeld dat ik 15 boeken wil lezen en mijn rijbewijs wil halen.

Een probeerpagina van mijn doelenpagina

Het is goed om er tijden aan te koppelen (een jaar, een half jaar, drie maanden, een maand) omdat ook dat helpt bij het concreet maken en om verantwoording aan jezelf af te leggen. Je kunt wel op hele willekeurige momenten wat doelen bedenken, maar wanneer wil je die doelen dan bereikt hebben, welk tijdsframe hang je eraan? Een soort ‘deadline’ kan helpen.

Drie maanden plan

Mijn jaardoelen zijn dus nog vrij breed. Daarom is het goed ze in hapbaardere stukken op te delen. Hiervoor gebruik ik het principe dat doelen het beste over een periode van 13 weken/3 maanden/1 kwartaal kunnen worden gesteld. Voordat ik aan mijn januaripagina’s ben begonnen, heb ik dus twee pagina’s gebruikt voor kleinere doelen die ik in de maanden januari, februari en maart wil behalen.

In mijn jaaroverzicht had ik doelen gesteld onder de overkoepelende categorieën. Deze doelen zijn in het 3 maanden plan de overkoepelende doelen, die zijn onderverdeeld in behapbare doelen.

Een voorbeeld: in de eerste drie maanden wil ik een eerste ruwe versie van mijn boek afhebben. Daarom wil ik elke week één hele dag daaraan werken (ik ben al in 2018 aan het boek begonnen). Daarnaast wil ik dit jaar weer 10 kilometer kunnen rennen. Daarom zal ik vaker moeten gaan hardlopen. Ik heb het doel op twee keer per week gezet. 

Elke maand

In mijn maandoverzicht maak ik de doelen vervolgens nóg een stapje kleiner op een aparte pagina. Ik wil in februari bijvoorbeeld 2 verhalen voor mijn boek afhebben, ik wil 1 boek uitlezen en ik wil elke week een pitch versturen naar een tijdschrift of website. Die pagina bekijk ik bijna elke dag en dan bedenk ik wat ik vandaag kan doen om die doelen te bereiken.

Ook gebruik ik mijn doelenlijst voor de welbekende habit tracker. Het liefst wil ik elke dag onder andere lezen, minstens 30 minuten buiten wandelen, minstens 2 liter water/thee drinken, mijn tanden stoken en vegetarisch eten. Dat zijn allemaal dingen die op de een of andere manier wel in één van mijn overkoepelende categorieën passen. (tanden stoken zorgt voor een gezond gebit, wat hopelijk ook weer zorgt voor minder tandartskosten wat me weer zal helpen bij mijn spaardoel).

Voor sommige mensen zal dit alles onnodig ingewikkeld klinken, alsof ik teveel tijd overheb en dus maar mijn hele leven uit ga plannen. Maar je kunt het ook zo bekijken: als ik niet zo’n planner was zou ik doelloos rond dwalen door mijn leven en niks bereiken. Bovendien zou mijn hoofd dan vol raken van alle mogelijkheden die bestaan, waardoor ik tijd verspil aan warrig dingen doen en denken. Dit is mijn poging om focus en rust in mijn hoofd te creëren. Op die manier bespaar ik dus tijd.

Delen: