Het Beste van Berlijn

Zo’n drie weken geleden had ik het geluk Berlijn weer eens te mogen bezoeken. En wat een heerlijke stad is het ook. Het was voor mij inmiddels al mijn derde keer, maar vervelen zal deze stad vol geschiedenis, rauwe cultuur, traditionele cultuur, goedkoop, goed eten en interessante mensen nooit.

In de drie dagen die ik er deze keer was heb ik enkele dingen gedaan die ik al een of twee keer eerder had gedaan. Maar ik heb ook zeker nieuwe avonturen beleefd. Voor steden als deze geldt toch dat je altijd weggaat met het gevoel dat je nog lang niet alles hebt gezien en meegemaakt.

Hier zijn mijn favoriete plekjes en dingen om te doen in Berlijn!

East Side Gallery

Wat is het elke keer toch fijn om deze 1.3 km lange wandeling te maken langs de restanten van de muur. Dit is echt een must see wat mij betreft; je krijgt gratis geweldige street art te zien van kunstenaars van over de hele wereld en je krijgt een idee van de intense geschiedenis die de stad kenmerkt. Een geschiedenis die nog niet eens zo lang geleden plaats vond. Helaas is er in de 25 jaar dat dit kunstwerk bestaat nogal veel mee gebeurd. In 2009 zijn vele delen gerestaureerd nadat vandalisme ze compleet had verpest, maar inmiddels is de muur daar wat mij betreft alweer aan toe. Het verschil tussen hoe de muur er in 2012 uit zag (mijn eerste keer in Berlijn) en nu, in 2015, er uit ziet is groot. Het is nog steeds mooi, maar k kan er niet bij waarom mensen de behoefte voelen over de kunst van anderen heen te schrijven en tekenen. Vaak staan er ook alleen maar heel veel namen op, niks van betekenis. Is het feit dat dit buiten is, zonder bewaking en zonder entreegeld een vrijbrief om te gaan kladderen? Wat mij betreft niet. Wat mij betreft is dat alleen maar onnodig vandalisme en verpest het erg mooie, indrukwekkende kunst.

552631_10150989930234302_1674012862_n

IMG_8719

De Trabant in 2015 (onder) en 2012 (boven)

Mauerpark

Nog zo’n fijne plek; een park waar ik me op mooie dagen met het grootste gemak uren kan vermaken. Elke zondag is hier een – prijzige, maar o zo hebberigmakende – vlooienmarkt. Hier wordt alles verkocht, van kleding, tassen en sieraden tot heel veel oude camera’s  en fietsen. Verder staan er verschillende foodtrucks, wordt er ijskoud drinken verkocht (wat een geld moeten die mensen verdienen op een hete dag zoals de dag dat wij er waren!) en kan dat alles worden genuttigd op het enorme grasveld naast de vlooienmarkt. Ik ben hier nog nooit geweest zonder dat de markt er was, maar ik kan me alleen maar voorstellen dat het ook dan erg sfeervol is. De meest interessante mensen komen hier op af, straat muzikanten weten ook zeker hun weg deze kant op te vinden, maar er zijn ook meer dan genoeg toeristen te vinden. Vergeet ook zeker niet even bij de bearpit te kijken, waar elke zondag een informele karaoke show plaats vindt. Misschien besluit je zelfs gek te doen en zelf je kansen op eeuwige Berlijnse roem te vergroten!

Kreuzberg

Wij liepen deze keer Kreuzberg in vanaf de East Side Gallery en je voelt de sfeer meteen veranderen. Alles wordt meteen wat gekker, alsof er meer mogelijk is in deze wijk. Dit is echt zo’n wijk waar “hippe” types op af komen. Er is woont een grote diversiteit aan culturen, het is dan ook traditioneel een immigranten wijk, en dit is wat de wijk zo levendig en anders maakt. Al helemaal als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Alexanderplatz – wat ik zelf minder interessant vind – voelt het alsof je in een andere stad bent. In Kreuzberg hebben wij de lekkerste kebab gegeten die ik ooit heb gehad (al eet ik bijna nooit kebab en heb ik dus geen vergelijkingsmateriaal). Ik weet de naam van het tentje niet meer, maar  ik zeg met vrij veel zekerheid dat de kebab in Kreuzberg overal erg goed te eten zal zijn. Het klinkt onlogisch, maar kebab is best typisch Berlijns aangezien het hier voor het eerst werd geïntroduceerd in Europa; proberen dus! Ook aten we bij Hannibal aan de Wiener Straße. Hier heb ik al twee keer de spareribs gegeten en wat zijn die lekker! Ik kwam niks voor niks terug natuurlijk. Het restaurant zelf ziet er vrij onverzorgd uit, net als de omgeving en toen wij er waren was het erg rustig, maar zie dit liever als deel van de charme. De menukaart is enorm goedkoop (een groot bord spareribs met patat/aardappeltjes en een salade voor 8 euro!) en prima kwaliteit ook. Verwacht niet té veel, (ons eten was koud..) maar hé als je op budgetreis bent is dit echt een goede optie.

IMG_8757

Kebab uit Kreuzberg

Vluchthaven Tempelhof

Wat een idee, een gesloten vliegveld omtoveren tot een park waar mensen kunnen wandelen, fietsen, skaten, chillen en wat je maar kan bedenken. Wil je met je speelgoedvliegtuigje doen alsof hij opstijgt op een echte landingsbaan? Ga je gang. Wil je vliegeren op de grootste open plek midden in een stad die je kunt bedenken zodat er lekker veel wind is? Ga je gang. Wil je picknicken naast een landingsbaan? Helemaal top. Dit vliegveld wordt als sinds 2008 niet meer gebruikt waar het voor bedoeld is, maar heeft misschien wel een beter functie gekregen. Midden in een stad zo’n grote open ruimte is een droom voor elke hardloper en fietser (en vast voor meer mensen) en er straalt zo’n rust vanaf. Hier kun je de drukte van de stad echt even ontsnappen en het is wat mij betreft een beter optie dan het park Tiergarten, wat mij net te donker is. Doe gewoon net als ik en ga vliegtuigje spelen!

View this post on Instagram

Ik ben een vliegtuig

A post shared by Carleen de Jong (@carleendej) on

IMG_8820

Natuurlijk heeft Berlijn nog zo veel meer te bieden. Ga naar de dierentuin, ze hebben een panda! Bekijk de hoogtepunten zoals de Brandenburger Tor en de Fernsehturm. Eet een braad of curry worst. Bezoek één van de talloze markten. Verdwaal. Maar vooral, neem de sfeer in je op, want dat is met afstand de sterkste kant van Berlijn. Hier heerst een sfeer van “alles kan en alles mag.” De stad zat zo lang opgesloten, nu zal het vrij zijn. En dat ga je merken.

On that note: mocht je in juni naar Berlijn gaan, check even of Christopher Street Day plaats vindt terwijl jij er bent. Wát een feest! 

IMG_9013

Voor het eerst gepubliceerd op 17 juli 2015

Delen: