Eten in Groningen – de provincie

Voor culinaire hoogtepuntjes kun je ook buiten de stad heel goed terecht.

Als je – dankzij mijn tips – een geweldige dag achter de rug hebt in de provincie wil je natuurlijk ook nog lekker eten. Ook dat moet wel lukken, met verschillende sterrenrestaurants en restaurants op bijzonder locaties.

Herberg Onder de Linden

Hoe vaak ik hier wel niet langs ben gereden in mijn leven. Nog geen tien kilometer van de plek waar ik ben opgegroeid, maar ik heb er nog nooit gegeten. En dat blijft vast ook nog wel even zo denk ik. Maar wat lijkt het me geweldig om bij dit Groningse sterrenrestaurant te eten.

De koks werken zonder menukaart en het is dus altijd een verrassing wat je op je bord krijgt. Maar dat het vers is staat vast. Ook wordt er vooral gekookt met Groningse producten, aangevuld met Oosterse invloeden. Op de Instagram van het restaurant kun je een mooie indruk krijgen van het eten dat hier wordt geserveerd.

Burgemeester van Barneveldweg 3 Aduard, https://www.herbergonderdelinden.com/

De Molenaar

De eigenaren van Herberg Onder de Linden komen bij dit restaurant vandaan, maar sinds chefkok Martin Kooijker het restaurant overnam, heet het De Molenaar. Niet verrassend: het restaurant zit in een mooie oude molen in Onderdendam – een bijzondere locatie dus. Ook hier worden vooral verse, Groningse producten gebruikt, maar dan met een Franse twist. Het is een kwestie van tijd voordat ook De Molenaar een ster heeft (iets wat het als In de Molen al had)

Uiterwdijk 4 Onderdendam, http://www.restaurantdemolenaar.nl/

Café Hammingh

Café Hammingh in Garnwerd torent statig boven het dorp uit en biedt een rijk uitzicht over het Reitdiep en de weilanden. Het restaurant heeft een roerige tijd achter de rug, maar onder de nieuwe eigenaren (die eerder restaurants Schathoes op landgoed Verhildersum runden) komt dat waarschijnlijk weer helemaal goed.

Hunzeweg 32, https://www.cafehammingh.nl/

De Paalkoepel

Misschien wel het schattigste gebouwtje aan het Paterswoldsemeer, met, dankzij de vele ramen, een geweldig uitzicht over het meer. Het gebouwtje wordt omringd door een tuin en aan de kant van het meer is een groot terras boven het water gebouwd. De menukaart is prima, maar je moet hier vooral heengaan voor de plek.

Meerweg 22 Haren, https://www.depaalkoepel.nl/

Piloersemaborg

Volgens dit verhaal van Mac van Dinther (één van zijn afscheidsstukken waarin hij nog één keer langs zijn tien favoriete restaurants ging) is chef Dick Soek van de Piloersemaborg enorm goed geworteld in de regio. Veel van zijn producten haalt hij persoonlijk op bij allerlei plekken in de provincie (op de website staat een lijst met leveranciers). Dat vind ik mooi. En dat hij Groningen ‘het Toscane van Nederland’ noemt ook.

Ook zit het restaurant in de borg in Den Ham, die cultuur historisch erfgoed is. Niet allen het eten is dus fantastisch, ook de locatie is genoeg reden om naar Den Ham te gaan.

Sietse Veldstraweg 25, Den Ham, http://www.piloersema.nl/

De Theefabriek

De Theefabriek is niet bedoeld voor het diner, maar je kunt hier wel voor lunches en – het belangrijkste – high tea’s terecht. De Theefabriek claimt zelf de enige theefabriek in Nederland te zijn en ik geloof ze graag. Als fervent theedrinker (eigenlijk drink ik alleen thee en water) is dit plekje een oase. Een oud kerkje vol thee en alles wat daar goed bij past. Wat wil je nog meer?

Hoofdstraat 15-25 Houwerzijl, https://www.theefabriek.nl/

Delen: