Eerste hulp voor de pop cultuur verslaafde

De beste websites en apps om niet langer te verdrinken in het moderne pop culturele landschap.

We leven in de Gouden Eeuw van series, de Gouden Eeuw van podcasts. De Gouden Eeuw van popcultuur. Tenminste, als we media zoals de Volkskrant en The New York Times mogen geloven. Het aanbod is enorm. Ben je net klaar met het laatste seizoen van House of Cards, loop je eigenlijk alweer achter omdat je nog niet bent begonnen aan Chilling Adventures of Sabrina.

Het kan moeilijk zijn om te onthouden welke series je precies keek, maar ook wannéér een nieuw seizoen van de series de je kijkt weer begint. Welke boeken wilde je ook alweer lezen? Welke band is bij jou – onterecht – in de vergetelheid geraakt?

Geen zorgen: zoals bijna alles is het leven zijn ook hiervoor websites en apps die jou kunnen helpen met navigeren door het rijke pop culturele landschap.

Goodreads

Op Goodreads draait het allemaal om boeken. Sla op wat je hebt gelezen, wat je nog wil lezen en wat je nu leest en schrijf uitgebreide reviews. De opties zijn uitgebreid en zorgen voor enorm veel motivatie om meer te lezen (en ja, dat komt ook deels doordat je wordt aangemoedigd om elk jaar een doel voor jezelf te zetten hoeveel boeken je wil lezen).

Pluspunt: De mensen die reviews plaatsen op Goodreads nemen er echt de tijd voor waardoor ze vaak uitgebreid zijn. Bovendien staan écht alle boeken erop. Geen enkele reden dus om te vergeten dat je dat ene boek van die ene obscure auteur uit het dorp waar je bent geboren nog eens wilde lezen.

Minpunt: De site kan nogal onoverzichtelijk worden doordat de opties en verschillende pagina’s nogal talrijk zijn.

Websites om je series bij te houden zoals Followshows en MijnSerie

Blijkbaar zijn er veel mensen die telkens vergeten welke series ze allemaal volgen en er wel een beetje klaar mee zijn om in hun agenda op te schrijven als er een nieuwe aflevering is. Er zijn namelijk veel websites waarmee dat kan. Followshows.com bijvoorbeeld, de app Serist of het Nederlandse MijnSerie.nl. Ze werken eigenlijk allemaal hetzelfde. Je maakt een account aan, graaft even diep in je geheugen, vult in welke series je allemaal hebt gekeken (het maakt niet uit of je alle seizoenen al hebt gekeken of niet) en vanaf dan hoef je alleen nog maar elke keer dat je een aflevering hebt gekeken, aangeven dat je dat hebt gedaan. De website doet de rest.

Pluspunt: je krijgt te zien wanneer een nieuwe aflevering online staat, wanneer een serie weer terugkomt en hoeveel afleveringen van een serie je nog hebt om naar uit te kijken. Je hoeft zelf dus eigenlijk niks meer te onthouden.

Minpunt: afhankelijk van de website die je gebruikt, staan niet alle series erop. Op internationale websites staan Nederlandse series er bijvoorbeeld niet op.

Last.fm

Last.fm is voor de echt muziekfanaten en wat ingewikkelder dan de andere sites in dit lijstje. Als je eenmaal een account hebt aangemaakt, kun je bijvoorbeeld in Spotify bij Instellingen inloggen met je last.fm account. Vanaf dat moment wordt alle muziek die je luistert ‘gescrobbeld.’ Dat betekent dat op jouw persoonlijke pagina te zien is wat je luistert op dat moment, hoeveel muziek je van bepaalde artiesten hebt geluisterd en wat je meest geluisterde nummers zijn. Als je je hele leven met bijvoorbeeld iTunes hebt geluisterd kun je ook je hele luistergeschiedenis importeren waardoor je meteen en indrukwekkend profiel hebt.

Pluspunt: bepaalde muziek heeft nogal eens de neiging om in de vergetelheid te raken. Dat je er in 2010 naar luisterde maar daarna niet meer, betekent niet per se dat het geen goede muziek meer is. Last.fm herinnert je hieraan, met bijvoorbeeld zogenaamde blasts from the past. Weet je dus even niet zo goed wat je op zal zetten? Dan kun je altijd inspiratie halen uit je eigen luisterhistorie

Minpunt: guilty pleasures waarvan je liever niet wil dat iedereen weet dat je ernaar luistert? Dan kun je die niet meer zonder nadenken aanklikken op Spotify. Dus of je zet je trots opzij en komt ervoor uit dat je enorm van Taylor Swift houdt, of je luistert haar voortaan via YouTube (of je verbreekt de connectie met last.fm even)

IMDB

Op IMDB staan eigenlijk alle films en series die ooit uitgebracht zijn of die op de planning staan om te worden gelanceerd. Je kunt een account maken en zelf lijstjes maken van series en films die je nog wil kijken of die je geweldig vond en wil onthouden.

Pluspunt: bekijk hoe goed een film of serie gewaardeerd wordt door andere kijkers door middel van reviews en ratings. Ook leuk: als je van een bepaalde acteur of actrice houdt, kun je heel makkelijk vinden waar die persoon allemaal een rol in heeft gehad – zelfs als dat vijftig jaar geleden was.

Minpunt: wat mist is een overzichtelijke pagina waar je in één oogopslag kunt zien wanneer alle films en series die je hebt opgeslagen uitkomen of weer terugkomen met een nieuwe aflevering of seizoen. Daarvoor moet je elke keer apart naar de pagina van die film of serie of instellen dat je er mails over ontvangt.

Delen: