Een intro in de Bullet Journal wereld

Omdat de trend het doel voorbijstreeft.

26 november vier ik het tweeënhalfjarige jubileum van mijn Bullet Journal. Tegen die tijd zal ik halverwege mijn vierde notitieboekje zijn (3 Leuchtturm 1917’s en mijn eerste was een merkloos notitieboekje zonder lijntjes of puntjes). Die tweeënhalf jaar maken mij echt geen alwetende bullet journalist, maar het betekent wel dat ik wat betreft deze trend lekker avant garde was. Of hipster.

Het afgelopen jaar/anderhalf jaar is de Bullet Journal namelijk een enorme trend geworden in Nederland. Elke boekenwinkel heeft wel een tafeltje vol Bullet Journal supplies, de Facebookgroepen waarin mensen elkaar hun “spreads” laten zien lijken elke maand te verdubbelen en uitgeverijen melken het concept maar al te graag compleet uit.

Mijn Bullet Journals

Hoe meer mensen baat hebben bij het Bullet Journal Systeem, hoe beter. Tenminste, als ze weten waar het vandaan komt, wat het idee erachter is en dat het belangrijkste doel ervan niet is dat het er mooi uit ziet (al mag dat natuurlijk best één van je doelen zijn, doe wat werkt voor jou). Maar dat weet niet iedereen. Te vaak denken mensen dat ze per se een duur boekje met voorgedrukte pagina’s moeten kopen. Te vaak denken mensen dat ze, voordat ze ook maar een woord op papier kunnen zetten, een heel arsenaal aan fancy pennen en stiften moeten kopen. Te vaak denken mensen dat ze geen Bullet Journal kunnen gebruiken omdat het eruit hoort te zien als een kunstwerk.

Daarom een intro in het Bullet Journal systeem van yours truly.

Begin bij het begin

Voordat je ook maar iets doet – iets koopt, lid wordt van groepen, in paniek raakt – kijk het filmpje van Ryder Carroll. Hij heeft het Bullet Journal systeem bedacht. Het is voor mij niet nodig om uit te leggen wat een Bullet Journal precies is, want je kunt het filmpje gewoon kijken. Sommige mensen zeggen dat dit een heel universeel idee is en dat de mensheid dit (track the past, order the present and design the future) al doen sinds het begin van de wereld. Maar wat mij betreft kun je ook gewoon dankbaar zijn dat Ryder zijn idee met iedereen deelt en dat jij daardoor niet zelf een heel eigen systeem hoeft te bedenken.

Bij het filmpje beginnen zal je helpen niet overweldigd te raken – wat bij veel mensen dus wel gebeurt. Zoals te zien is in het filmpje is het eigenlijk heel makkelijk en je hebt maar weinig nodig.

Je kunt het best zo simpel mogelijk beginnen en vanuit die basis het systeem aanpassen zoals jij het wil en op basis van wat jij nodig hebt.

Bullet Journal 101

Dat brengt me bij de tweede tip. Kijk de miniserie (7 video’s) op YouTube van BohoBerry. Dat zal je helpen het hele systeem aan jou behoeftes aan te passen.

Trek je niks aan van de ruis

Sinds iets meer dan een jaar wordt het systeem hier in Nederland compleet uitgemolken. Er zijn belangrijkere dingen om me druk over te maken – dat doe ik dan ook – maar al die boekjes zijn vooral frustrerend. Een beetje geld proberen verdienen met het concept van iemand anders – soms wordt de bron van het idee niet eens genoemd. Ik zeg het nog maar eens: het enige dat je nodig hebt is een notitieboekje. Het liefst met stippen, maar dat hoeft niet eens per se. Je hebt geen notitieboekjes nodig waar groot “Mijn Bullet Journal” opstaat. Je hebt geen handleidingen in boekvorm nodig. Je hebt geen boekjes met een ingebouwde handleiding nodig. Als je het systeem kent en die boekjes graag wíl, prima. Maar denk alsjeblieft niet dat je zonder niet kunt beginnen.

Denk ook niet dat je niet kunt beginnen als je niet kunt tekenen, kalligraferen of als je geen stickers en stempels hebt. Bedenk dat het in de basis om functie gaat. Bedenk dat de meeste mensen een Bullet Journal hebben om orde te creeëren in de chaos die het leven heet. Dit is heel persoonlijk maar wat mij betreft zorgen uitgebreide kunstwerken niet voor meer orde. Als dat voor jou wel zo is, prima, maar doe niet alsof het een voorwaarde is van het Bullet Journal systeem.

Zorg dat je er niet door terug wordt gekneed in een achterhaald rollenpatroon

Dat Kara Benz van Boho Berry het in haar video’s heeft over het feit dat ze nog boodschappen moet halen en eten moet maken voor haar man omdat zij het hele weekend weg is, er vooral vrouwen in Bullet Journal Facebookgroepen zitten en er in die groepen gestrooid wordt met huishoudelijke spreads, betekent niet dat een Bullet Journal jou ineens een gewillige huisvrouw zal maken. De Bullet Journal wereld is nogal een stereotypische wereld, maar ik probeer dat los van elkaar te zien en erdoorheen te prikken. Het veranderen kan ik niet, me er niet aan aanpassen kan ik wel. Dus mijn Bullet Journal is van mij en mijn onderneming. Huishoudelijke dingen laat ik daar – nu ik samenwoon – lekker buiten want anders zou dat volledig op mijn schouders terechtkomen en ik heb geen idee in wat voor wereld dat rechtvaardig zou zijn, hoe normaal andere Bullet Journalists het ook lijken te vinden.

Werkt het niet dan werkt het niet

Niemand wordt boos als je teruggaat naar voorgedrukte agenda’s van de Hema.

Delen: