Een dag in Florence

Florence. Wauw. Dit is zo’n stad waarbij één dag eigenlijk te weinig is. Op het moment dat je aankomt op het station zit je meteen he-le-maal in Italië. En ja, dat is een cultuur shock als je die ochtend nog in Frankfurt was. Het station van Florence past niet zo bij de rest van de stad; het is echt een lelijk gebouw. Snel eruit dus, op naar het moeilijk te vinden busstation. Maar o! Koop wel eerst ín het station een buskaartje, want bij de kiosk stands (waar ze ook tijdschriften enzo verkopen) zijn ze goedkoper dan in de bus. Vanaf het busstation heb je al uitzicht op de Dom, maar aangezien het al vrij laat was, ben ik meteen naar mijn hostel gegaan voor een schoonheidsslaapje zodat ik de volgende dag fris en fruitig van deze bakermat van kunst en architectuur kon gaan genieten!

Ik sliep in Hostel 7 Santi. Een prima hostel met als enige nadeel dat hij vrij ver van het centrum ligt. Daar tegenover staat wel dat het goedkoop is en een echte Italiaanse sfeer heeft. Mooie Italiaanse ramen met uitzicht over normale huizen van normale Italianen. Én die onbeschrijfbare sfeer die zo typisch is voor Mediterraanse landen en waardoor je je meteen wat meer een deel van het land voelt.

Maar wat heb ik nou gedaan nadat ik om 7 uur wakker werd doordat mijn kamergenootjes (jeej hostels! Nee serieus, in Florence had ik echt goede kamergenootjes) opstonden en ik dus een hele dag in Florence voor me had liggen?

De Dom & de Klokkentoren

Ja, dit klinkt nogal voor de hand liggend als je naar Florence gaat, maar serieus: ga hierheen. Laat je niet afschrikken door de drukte of het feit dat je omhoog moet klimmen in de hitte. Het is de moeite waard!! Ga naar de klokkentoren, koop daar zo’n leuk kaartje voor 10 euro waarmee je én de klokkentoren, én de Dom, én de Kathedraal in mag. Klim meteen de klokkentoren op (grote kans dat je al in de rij hebt gestaan voor een kaartje, dus dan ben je al binnen) en kijk om je heen. Zie hoe de Dom nóg hoger is (en de klokkentoren was al zo’n intense klim!) en besluit te plaatse dat je daar ook écht nog heen wil. Vergeet ook niet om je camera even weg te leggen en te kijken zonder lens voor je ogen. Ik ben de grootste voorstander van vastleggen, vastleggen, vastleggen, maar even stilstaan en kijken of je dat lelijke station ook kunt lokaliseren, daar word je ook blij van.

Hetzelfde geldt voor de Dom. Deze klim is ietsje intenser. De gangetjes zijn wat smaller (en soms met tweerichtingsverkeer) en de beloning is nog groter. Er zit bovenaan de trappen een mooi klein luikje waar één persoon per keer doorheen kan, zowel van boven als van beneden (opstoppingen! Die vragen om goed management van beide kanten. Ja, dat kan een probleem worden). Maar zodra je door dat luikje ben geklommen ontwaart zich een indrukwekkend uitzicht voor je. Stad overal waar je kijkt, omringd door heuvels, dak terrassen, was wat tussen huizen hangt te drogen, maar vooral heel veel mooie huizen en gebouwen.

Ponte Vecchio

Ook dit ligt voor de hand, maar ook dat is met een reden. Over de brug zelf lopen vond ik niet heel indrukwekkend, maar vanaf de kade over het water kijken naar de brug, dat is wel heel erg leuk. Zo’n brug zie je simpelweg nergens anders, en dát maakt het al de moeite waard. O, en vergeet niet even een leuk toeristisch fotootje te schieten waarop je poseert voor de brug en waaruit duidelijk blijkt hoe gelukkig je bent!

View this post on Instagram

Gelato! #pontevecchio #florence #interrail2015

A post shared by Carleen de Jong (@carleendej) on

Beklim een berg 

Ja, je leest het goed. Ga naar een stad en beklim een berg. Hier is hoe ik het heb gedaan. Met mijn minimale gevoel voor richting keek ik naar de kaart van Florence en besloot ik de Ponte Vecchio over te steken en daarna rechtdoor te lopen. Zolang de weg omhoog liep, besloot ik, ging ik de goede kant op. En dat klopte! Ik kwam uit bij een gebouw met een mooie tuin (ik weet de naam eigenlijk niet, wat ben ik voor reisblogger?). Vanuit die tuin heb je een geweldig uitzicht over de stad. Ik ben gaan zitten en gaan kijken. Dat is de beste manier om van deze plek te genieten. Waarom je én hierheen moet én de dom moet beklimmen? Omdat je vanaf hier de stad ziet inclusief de dom ziet en dat is toch eigenlijk wel een uitzicht die je eens in je leven gezien moet hebben

Mercato Centrale

De Mercato Centrale is een grote markthal dichtbij het station. Het is niet een markt waar je verse groenten etc kunt kopen (zoals de markt in Groningen, waar ik al eerder over schreef). In plaats daarvan kun je hier een enorm aanbod aan vers klaargemaakt echte Italiaanse gerechten verorberen. Je kijkt toe hoe het wordt klaargemaakt en hoe ze daarbij de meeste verse ingrediënten gebruiken. Uiteraard heb ik hier een pizza gegeten, en die was écht zo lekker! Oké, ik had wel erge honger, wat ervoor zorgde dat het genot nog groter werd. Maar de pizza was ook erg goed klaargemaakt. Heel wat anders dan de diepvriespizza’s die mijn huisgenoten elke dag eten.

Een dag in Florence - blog op carleendejong.nl

Dit is nog maar een klein deel van wat er te doen is in Florence.  Natuurlijk hoort rondlopen en verdwalen in de vele kleine en grotere straatjes die de pleinen met elkaar verbinden hier bij. Dat heb ik dan ook zeker gedaan. Maar er is nog zo veel meer. Musea, geweldig eten, mode… Volgens mij moet ik hier nog maar eens heen. Maar geldt dat niet voor elke stad?

 

Voor het eerst gepubliceerd op 26 september 2015

Delen: