De voordelen van Meal Planning

Een goed gevulde koelkast is één van de fijnste dingen die er is. 

Het is een telkens terugkerende opmerking als wij mensen op bezoek hebben: “wat is jullie koelkast lekker vol. O ja, jullie doen altijd voor de hele week boodschappen he?” Nou is het zo dat onze koelkast niet bizar groot is, dus hij zit snel vol. Daarnaast hebben we meestal bezoek in het weekend, meestal het moment dat de koelkast net is bijgevuld.

Grote kans dus dat onze vrienden en familie een goed gevulde koelkast zien als ze die openen om een biertje te pakken.

Maar waarom die verraste blikken? Is een goed gevulde koelkast niet één van de fijnste dingen die er is? Ja, we wonen op 5 minuten lopen van de dichtstbijzijnde winkel, maar dat betekent niet dat ik zin heb daar elke dag heen te gaan. Er zijn zoveel redenen om elk weekend even te bedenken wat je de week daarop wil eten en vervolgens in te slaan wat je daarvoor nodig hebt. Zoveel redenen.

Een hoofd vol eten

Wie mij een beetje kent weet dat ik nogal veel aan eten denk. Als ik nog niet weet wat ik die avond ga eten, kan het zo gebeuren dat ik de hele middag nadenken over wat ik die avond klaar ga maken. Wat heb ik nog in de koelkast en in de voorraadkast? Zit er nog iets in de vriezer? Wat moet op? Waar heb ik zin in? Wat heb ik al heel lang niet gehad? En als ik dan een gerecht in gedachten heb: welke ingrediënten passen daar bij? Moet ik nog iets halen in de winkel? Dit is ook lekker in de oven, of zal ik toch maar gewoon een pan gebruiken?

Je begrijpt het idee. Eten vind ik op zich een van de leukste dingen om mijn hoofd vol van te hebben, maar het is niet echt positief voor mijn productiviteit. Goede, smaakvolle tomaten hebben weinig te maken met schrijven over autisme of burn-outs.

Een lege portemonnee

Het schijnt dat als je een lijstje maakt met alles wat je moet kopen, je minder in de verleiding komt om dingen te kopen die je dus niet nodig hebt (en dus te veel geld uitgeeft). Denk aan chocola, chips, die fancy toetjes, een bak Ben & Jerry’s. Geloof me, ook met een lijstje zijn al die dingen nog steeds heel verleidelijk, maar het is wél zo dat je dankzij een lijstje veel doelgerichter te werk kunt gaan. Er zijn zelfs mensen die hun lijstje in de volgorde van de winkel opschrijven zodat je echt nergens door wordt afgeleid. Dat doe ik niet.

Als je weet wat er op je lijstje staat loop je eens een keer niet als een kip zonder kop door de supermarkt omdat je niet meer weet wat je nodig hebt en dus maar weer een kant en klaar maaltijd van 5 euro koopt.

En als je niet zo’n overpriced maaltijd koopt blijft er geld over voor die chocola die je eerder zo goed hebt genegeerd. Win-win situatie.

Als je weet wat je moet kopen, heb je minder snel de neiging om maar gewoon te pakken waar je zin in hebt.

Bovendien wordt boodschappen er gewoon leuker van. Niemand (zowel jij als je medeshoppers) worden er blij van als jij midden in het gangpad stil staat om na te denken wat er ook alweer allemaal in moussaka moet. Beter doe je dat nadenken thuis.

Elke dag met alle andere werkenden om 6 uur naar de winkel

Als je net zoals ik een young urban professional bent heb je vast wel eens rond etenstijd door een bomvolle supermarkt gelopen, wanhopig op zoek naar iets om je schreeuwend lege maag tot stilte te manen. Dat is de hel en ik begrijp niet waarom je dat elke dag zou willen.

Boodschappen doen vind ik leuk, maar niet tijdens spitsuur. Ik heb geen zin om elke paar minuten aan de kant te moeten gaan voor andere mensen, tien minuten in de rij te staan (hulde voor zelfscankassa’s overigens) en het schap niet te kunnen zien omdat er iemand anders voor staat.

Maar ja, je bent een yup, dus je kunt moeilijk elke dag om 2 uur ’s middags boodschappen doen. Nee, dan kun je dus beter elke zondag gaan en verder niet. Moet je alleen wel even weten hoe laat de ouders met zeurende kinderen hun boodschappen meestal halen. Want die kinderen gaan al helemaal niet aan de kant als jij je komkommertje wil pakken.

Niet naar de dichtstbijzijnde, maar naar je favoriete winkel

Ik weet niet hoe het met anderen zit, maar ik heb favoriete winkels. Ik hou ervan als mijn supermarkt groot is, zodat het assortiment ook groot is en je niet contant met je mandje tegen het karretje van anderen botst. Ik hou ervan als er fijne aanbiedingen zijn. Ik hou ervan als een supermarkt goedkoop is.

De winkel(s) die aan die eisen voldoen, zitten helaas niet bij mij om de hoek. Dus als ik elke dag voor die dag zelf boodschappen deed, zou ik telkens óf naar een winkel moeten die ik minder chill vind of telkens heel ver moeten fietsen of rijden. Dat tweede kost teveel tijd.

Dus doe ik dat één keer per week en ga ik helemaal los in de Lidl en/of in een grote Albert Heijn. Dat zijn mijn lievelingswinkels, mocht je het nog niet doorhebben.

Delen: