De natuur in, in Groningen

Wat zijn goede plekken om uit te waaien in Groningen?

Ik mag dan midden in de stad wonen en dat geweldig vinden, ik ben wel opgegroeid op het platteland. Wat dat betekent? Dat betekent dat ik het nódig heb om af en toe de natuur in te gaan. Alleen maar wind, vogels en andere dieren om me heen horen (en m’n piep natuurlijk..). Niet omringd worden door huizen en gebouwen. Niet de hele tijd op hoeven letten of er een fiets of auto achter of naast me rijdt.

Ik ben dan ook altijd op zoek naar goede plekken om dat te doen. En als ik straks mijn rijbewijs heb, wordt dat vast allemaal makkelijker. Dit zijn mijn tips voor natuur in Groningen.

De Onlanden

Twintig minuutjes fietsen vanaf het centrum en je bent omringd door een moeras. Officieel heeft het een hele praktische functie (namelijk zorgen dat Groningen niet overloopt als er erg veel regen is), maar niemand kan ontkennen dat het veel meer is dan dat. Allemaal dieren waarvan je niet zou denken dat ze zo dicht bij een stad wonen, zitten er toch wel. Zoals otters, reeën en verschillende vogels.

In de Onlanden wordt onder andere gefietst, gewandeld en hardgelopen. Zo kun je er een rondje lopen/rennen dat net zo lang is als de 4 Mijl van Groningen. Handig als je wil trainen in de buitenlucht. Bij restaurant de Onlanderij kun je vervolgens een hapje eten of drinken, uitrusten en spelen in de natuurlijke speeltuin.

Lauwersmeergebied

Een lijst over natuur in Groningen zou niet compleet zijn zonder Nationaal Park Lauwersmeer – waarschijnlijk het meest bijzondere stukje natuur in Groningen.

Ook hier stikt het van de bijzondere dieren en mooie natuur. Je kunt er wandelen, fietsen, bootjevaren. Op de site staan bijvoorbeeld routes die je kunt volgen. Het is ook een Dark Sky Park, wat betekent dat er in de provincie geen plek beter is om sterren te kijken dan het het Lauwersmeergebied. Ik ben er ’s nachts nog nooit geweest, maar het staat hoog op mijn lijst.

De Wadden

Weer eens gaan wadlopen staat ook al jaren op mijn lijstje met dingen die ik wil doen. Want hoe cool is het om over zo’n enorme vlakte te lopen waar op andere momenten de zee de baas is. Vroeger heb ik het een paar keer gedaan, maar als kind beleef je zoiets toch anders dan als volwassene. En omdat het zo’n unieke ervaring is voor dit deel van Nederland én het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, mogen de Wadden niet ontbreken op deze lijst.

Het Reitdiepdal

Vroeger vond ik het heel normaal, misschien zelfs wel vervelend, om elke dag over de kronkelende weggetjes, tussen de weilanden en langs het water naar Groningen en terug te fietsen. Maar tegenwoordig neem ik die fietstochten niet meer voor lief en neem ik soms zelfs een omweg.

Het Reitdiepdal is een ontzettend afwisselend landschap. Je fiets/wandelt over en langs wierden, over smalle fietspaden met heel veel bochtjes, langs weilanden waar koeien op hun gemak staan te grazen, kerkjes en sfeervolle dorpjes. Je kunt zelfs een stukje óver het water van het Reitdiep gaan, met het veerpondje in Aduaderzijl. Op de site van Toerisme Groningen zijn routes te vinden door dit gebied.

Voor meer tips over Groningen – de stad én de provincie – zie mijn mini-reisgids.

Delen: