De beste Europese food-citytrips die ik de laatste jaren maakte

De afgelopen jaren wist ik mijn liefde voor reizen en eten telkens weer te combineren. Mijn lievelings Europese food-citytrips op een rijtje.

Ik ben een wereldbewonderaar en alleseter. Directer gezegd: ik hou van reizen, fotograferen, observeren en eten. De laatste paar jaren heb ik al die dingen geweldig goed kunnen combineren tijdens de verschillende citytrips die ik maakte in Europa. Want waarom zou je naar een ander land gaan als het je niet om het eten uit dat land gaat?

Ik ben (nog) geen reisexpert, maar veel en lekker eten en steden volledig in me opnemen kan ik als geen ander. Daarom hierbij een lijstje van mijn lievelings Europese food-citytrips van de afgelopen jaren.

Porto

Pastel de Nata met Porto op de achtergrond

Ik begin met de meest recente (nou ja, recent? Oktober 2017). Porto is misschien wel één van de beste Europese steden om heen te gaan voor veelvraten zoals ik. Ik schreef al een stuk voor desmaakvanstad.nl over alle lekkernijen die ik hier at. Denk aan een francesinha, pastel de nata en pulled pork in een verborgen café vol locals.

Barcelona

Het eethoogtepunt van dit tripje was met afstand de champagnerie waar we speciaal een half uur voor moesten lopen. Ik vraag me af hoeveel toeristen(boekjes) dit kennen, want dit café was zonder twijfel rond lunchtijd volgepakt met louter locals. Wat je hier dan eet? Broodjes vlees en glazen cava (oké, nee, de vaste bezoekers geven de voorkeur aan flessen cava). Zo simpel, maar zo succesvol.

Berlijn

Er is waarschijnlijk geen stad in Europa waar je op zoveel plekken zulke goede kebab kunt halen. Geen wonder ook: Berlijn is de stad waar het broodje döner kebab is ‘uitgevonden.’ Bratwurst is een echt Duits gerecht dat je niet mag overslaan, maar het is minstens zo belangrijk om Berlijnse kebab te proberen tijdens je citytrip.

Döner Kebab

Waar ik ook goede ervaringen mee heb in Berlijn zijn spareribs. Ik heb nu bij twee totaal verschillende restaurants in Berlijn spareribs gegeten en bij beide waren ze supergoed klaargemaakt. Als in: het vlees viel zonder enige moeite van het bot. Welke restaurants dat waren, weet ik niet meer (want ik heb het nooit opgeschreven), maar ik ben er vrij zeker van dat ze in Berlijn gewoon goed zijn met dit vlees.

Athene

Gyros van Pita Tom

Dit stuk begint nogal een vleesfeest te worden (geloof me, ik ben écht overtuigd flexitariër!), maar ook in Griekenland was er geen dag dat ik geen vlees at. In Athene zelf aten we samen het grootste bord met goed klaargemaakt vlees op. En het kostte bijna niks. De rest van onze week in Griekenland aten we alles van moussaka, auberginedip met brood, tzatziki (héél véél tzatziki), broodjes gyros (we dromen nog steeds van de broodjes van Pita Tom op het eiland Aegina) en echte Griekse salade. Voor goed eten zit je in Griekenland zeker goed.

En mocht je zelf willen koken: ga dan naar de Varvakeio markt voor het meest verse vlees en vis dat je ooit hebt gezien. Bereid je wel even voor op een interessant palet aan geuren.

Krakau

In Krakau kun je heel veel eten zonder bang te zijn dat je berooid weer thuis komt. Doe dat vooral. Eet een Zapiekanka (een heel lang pizzabroodje), eet een torenhoog ijsje, eet pierogi (dumplings), probeer wodka en haring (of niet, dat zou ik niet gek vinden) en ga eten bij een semi-chique/hip restaurant waar je net zoveel geld kwijt bent als je in Nederland bij een eetcafé kwijt zou zijn.

Maar ik bewaar het leukste voor het laatst: ga een avond eten bij een milkbar. Deze milkbars stammen nog uit het communistische tijdperk. Hier konden mensen voor een paar euro een volwaardige maaltijd krijgen. Sommige zijn precies gebleven zoals toen, anderen zijn wat opgeknapt. Je stapt hoe dan ook terug in de tijd.

Gent/Antwerpen/Brussel

Friet bij de Frietketel in Gent

Kijk naar deze foto, is dit niet genoeg reden om onmiddellijk naar een Belgische stad te willen gaan? Vlaamse friet en Belgisch bier: een gouden combinatie.

Florence

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog niet in veel Italiaanse steden ben geweest. Maar toch weet ik dat Italiaanse steden de hemel zijn als je van eten houdt. Die keer dat ik in Florence was heb ik me dan ook echt wel te goed gedaan aan echt Italiaanse pizza en echt Italiaans ijs. Dat krijg je gewoon nergens zo goed als waar het is uitgevonden.

Delen: