Alles voor een Insta

Waarom zou je geld uitgeven aan en moeite doen voor een concert dat je helemaal niet zo interessant vindt?

“Yay for impulsive actions and solo adventures;” het was het bijschrijft dat ik had bedacht voor bij mijn Instagram foto van een Bastilleconcert. Alleen, na afloop van het concert had ik geen foto die mooi genoeg was om te delen. En dat was ok√©. Bastille mag dan zingen “If we don’t post it, does it happen?” maar ik wist dat ik een hele fijne avond had gehad en dat was het belangrijkst. Niet iedereen hoefde dat per se te weten. De persoon die naast mij zat? Twijfelachtig of die zo had genoten als ik.

Al tijdens het voorprogramma had ze het vooral druk met selfies maken en die op Instagram te posten. Dat is prima, lijkt mij. Het voorprogramma was niet heel interessant (ligt het aan mij of is het geluid bij voorprogramma’s altijd veel minder goed dan bij het “echte” concert?). Onze mobiel is nou eenmaal de belangrijkste manier om tijd door te komen waarvan we wilden dat het er niet was. Wachten op de bus? Mobiel. Een saai college? Mobiel. Wachten op het concert van Bastille? Mobiel.

Maar het concert van Bastille zelf is toch geen tijd waarvan je wou dat het er niet was. Je hebt tientallen euro’s neergelegd, je hebt er misschien een eind voor gereisd en je hebt ernaar uitgekeken. Tenminste, daar ga ik vanuit. Waarom zou je geld uitgeven aan en moeite doen voor een concert dat je helemaal niet zo interessant vindt?

Juist, om erover op Instagram te posten.

Ik ging mijn plezier niet laten bederven door iemand naast me die om de paar minuten keek of ze al nieuwe likes had. Ik ging mijn plezier niet laten bederven door iemand die de filmpjes van vriendinnen verpestte door met haar handen voor de lens te zwaaien omdat ze zich blijkbaar verveelde. Ik ging mijn plezier niet laten bederven door iemand die het vertikte om te gaan staan terwijl de rest van het vak dat wel deed om te gaan dansen op The Currents. Ja, misschien voelde ze zich te bewust van zichzelf om te gaan dansen en was ze verlegen, maar is dat een verklaring voor een schermobsessie tijdens het concert? Niet voor mij.

Het succes van haar avond leek af te hangen van het aantal likes die haar foto kreeg op Instagram. Hier had iemand 40 euro neergelegd voor een paar leuke selfies op Snapchat met het bijschrift “Bastille!!!!!” Ze beleefde de avond via een virtuele wereld in plaats van even stil te staan en zich te realiseren dat Dan (de leadsinger) toch wel een beetje gek danst maar dat het leuk was dat hij een paar keer door het publiek ging lopen.

Ik hoop dat de foto’s van haar avond in de Ziggo Dome haar meest succesvolle Instagramfoto’s zijn geworden. Ik hoop dat ze bij die foto’s een mooi verhaal heeft bedacht over hoe geweldig het concert was. Ik hoop dat haar leven er op haar social media perfect uitziet, ook al is het wel duidelijk dat ze in het echt niet zo geniet van haar toneelstukje.

Delen: