1 jaar ZZP’er

Vandaag ben ik precies 1 jaar ZZP’er. Een mooi moment voor een terugblik.

21 september 2017 liep ik vol trots als supergroene ondernemer het kantoor van de KvK in Amersfoort uit. 50 euro lichter en met uitzicht op ontelbare ongewenste telefoontjes van mensen die mij iets willen verkopen, maar ook vol verwachtingen en grootse plannen. Een jaar later, nog steeds vol grote plannen en niet veel minder groen, heb ik ook allemaal leuke herinneringen. Omdat ik zo van terugkijken hou, ga ik dat bij deze even doen.

Een terugblik:

Van augustus 2017 tot en met december 2017 werkte ik op de Plus-redactie van de Volkskrant. Dat klinkt belangrijker dan het is, maar wat maakt het uit. De Volkskrant staat nu wel op mijn lijstje werkgevers.

Vervolgens verhuisde ik terug naar Groningen zodat ik weer gelukkig zou worden, begon ik te werken als freelance redacteur bij het Dagblad van het Noorden, pitchte ik me rot bij tijdschriften (vaak met weinig succes, tot op een zeker moment) en schreef ik verhalen voor Dagblad van het Noorden, Smaak van Stad en Tonic (inclusief twee advertorials (nummer 1 & nummer 2) waar mijn naam niet bij staat, maar die wel degelijk van mij zijn).

Ondertussen deed ik ook wat social media werk hier en daar, maar dat was niet als ZZP’er.

Ook publiceerde ik een artikel op de site van Harper’s Bazaar en bombardeerde ik mezelf in gedachten tot Groningen ambassadeur op die redactie (ben ik niet, maar toch leuk om te denken).

In juli mocht ik ook eindredactie gaan doen bij DvhN. Meer uren en meer verantwoordelijkheden, niks mis mee.

Nu is het september en werk ik aan verhalen voor tijdschriften (ik ga niet zeggen welke, want ik wil het niet jinxen, die angst dat het toch niet geplaatst wordt blijft en dat is niet leuk) en ik heb een heel leuk project in de planning dat te maken heeft met mijn oude middelbare school.

Een paar hoogtepunten, op willekeurige volgorde:

  • Die keer dat ik Leonie ter Veld interviewde voor het Dagblad van het Noorden.
  • Dat ik af mocht reizen naar landhuis Oosterhouw in Leens om Wilbert van der Kamp te interviewen over zijn jaar daar.
  • Schrijven over eten voor de Smaak van Stad, vooral mijn verhaal over de markt
  • Uitgenodigd worden om te komen eten bij Paviljoen Sterrebos in Groningen omdat ik schrijf voor de Smaak van Stad
  • Terrassen en pepernoten testen voor de Smaak van Stad
  • Eierballen eten en daarover schrijven voor Munchies
  • Positieve reacties krijgen op verhalen die ik schrijf
  • Praten met mensen in de uitgeverswereld over het uitgeven van een kinderboek
  • De steun en het advies van andere vrouwelijke journalisten (Bianca Bartels in het bijzonder)
Delen: